≡ Menu

Kaj je Bitcoin?

Kaj je Bitcoin in kako deluje

Bitcoin je prva decentralizirana kriptovaluta, ki je nastala januarja 2009, pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Identiteta osebe ali skupina ljudi, ki je naredila Bitcoin je še vedno misteriozna. Ideja Bitcoina so nižji stroški transakcij v primerjavi s tradicionalnimi financami in za razliko od tradicionalnih financ, deluje na decentraliziranem omrežju.

Bitcoin se uvršča med kriptovalute, zaradi kriptografije, ki jo vsebuje koda in ga s tem ohranja varnega. Bitcoin ne obstaja v fizični obliki, samo zapis transakcij v javni knjigi, ki je vsakomur na voljo. Transakcije so potrjene s procesom, ki ga imenujemo rudarjenje. Kljub temu, da Bitcoin ni uradno plačilno sredstvo, je kot nosilec vrednosti zelo priljubljen med vlagatelji. Pri trgovanju z Bitcoinom se srečujemo z okrajšavo BTC.


Ključne informacije o Bitcoinu

  • Bitcoin se je začel uporabljati leta 2009 in je največji, glede na tržno kapitalizacijo.
  • Za razliko od fiat valut, se Bitcoin distribuira, trguje in shranjuje na tehnologiji veriženja blokov.
  • Bitcoin je prva kriptovaluta, ki je dosegla široko priljubljenost in uspeh, ter s tem navdihnil številne druge kriptovalute.

Razumevanje Bitcoina

Bitcoin omrežje poganjajo rudarji, kar pomeni, da s svojimi računalniki in super računalniki izvajajo bitcoinovo kodo in shranjujejo njegovo verigo blokov. Pravimo jim tudi vozlišča. Verigo blokov si lahko predstavljamo, kot zbirko blokov in v vsakem od teh blokov, je zbirka transakcij. Vsako vozlišče ima enak seznam blokov in transakcij, zato je zelo malo možnosti, da bi prišlo do napada na omrežje. Za napad na omrežje, bi morali obvladati vsaj 51% vozlišč. Bitcoin je imel Septembra 11300 polnih vozlišč, število pa še narašča, kar pomeni, da je verjetnost za napad izredno majhna.

I do think Bitcoin is the first encrypted money that has the potential to do something like change the world.

Peter Thiel

Zgodovina transakcij je na pregled vsakomur, ne glede ali sodelujete v omežju kot vozlišče ali ne. Stanje Bitcoinov je shranjeno v privatnih in javnih ključih, ki so niz črk in številk povezanih z algoritmom šifriranja. Javni kluč (public key) lahko primerjamo s številko bančnega računa in služi kot naslov, na katerega lahko pošljemo Bitcoin. Privatni ključ (private key) je primerrljiv z PIN kodo bančne kartice in je skrivnost, tega ne pošiljate nikomur. Uporablja se za avtorizacijo prenosa.

Delovanje Bitcoina

Bitcoin je prva digitalna valuta, ki uporablja tehnologijo vsak z vsakim (P2P). Rudarji, ki sodelujejo v omrežju, poganjajo decentralizirana vozlišča, ki poganjajo bitcoinovo omrežje in so zadolženi za potrjevanje transakcij in za tudi nagrajeni z provizijo v Bitcoinu, ki nastaja. Te provizije so fiksne in se vsake 4 leta prepolovijo (halving), nagrada se prepolovi na vsakih 210.000 blokov. Skupno bo mogoče narudariti 21 milijonov Bitcoinov.

Bitcoin will do to banks what email did to the postal industry.

Rick Falkvinge

Rudarjenje

Rudarjenje je proces, pri katerem nastajo novi Bitcoini. Rudarjenje zahteva veliko računalniške moči, da lahko rešijo zapletene matematične uganke in dodajo nov blok v Blockchain omrežje. Bitcoin je razdeljen na 8 decimalnih mest, na 100 miljontin in ta mali del Bitcoina se imenuje Satoshi. Ime je dobil misterioznem inovatorju Satoshi Nakamoto.

Rudarjenje je postopek preverjanja in dodajanja novih transakcij po vsem omrežju. Za rudarjenje se lahko uporablja različna strojna oprema, ki prinaša različne nagrade. Nagrada je odvisna od računalniške moči, ki jo oprema zagotavlja omrežju. Poznamo ASIC (Application-Specific Integrated Circuits) in grafično procesne enote GPU. Imenujejo se rudarske ploščadi (mining rigs).

Think of Bitcoin as a bank account in the cloud, and it’s completely decentralized: not the Swiss government, not the American government. It’s all the participants in the network enforcing.

Naval Ravikant

Zakaj je Bitcoin dragocen?

Bitcoin je januarja 2009 dosegel ceno $0.08, aprila leta 2021 pa skoraj $65.000. Vrednost Bitcoina izhaja iz več virov, vključno z relativno pomankljivostjo, tržnim povpraševanjem in mejnimi stroški proizvodnje. Aprila 2021 je bila celotna tržna kapitalizacija Bitcoina več kot 1 trilijon ameriških dolarjev. Mnogi vidijo Bitcoin, kot hranilec vrednosti.

Je Bitcoin prevara?

Bitcoin obstaja samo v virtualni obliki, ampak je vseeno resničen in to dokazuje računalniška koda, ki že več kot 10 let brezhibno upravlja sistem brez posega v kodo. Koda je odprtokodna in na pregled vsakomur za hrošče in kako bi jo lahko uporabil zlonamerno.

Obstajajo goljufi, ki s ponarejenimi spletnimi stranmi želijo do tujih Bitcoinov ali pa vdrejo v kripto menjalnice, vendar so to pomankljivosti v človeškem vedenju ali aplikacijah tretjih oseb in ne v bitcoinovi kodi.


Pogosto zastavljena vprašanja o Bitcoinu

Kaj je Bitcoin?

Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta in je na voljo vsakomur, ki ima pametni telefon in internetno povezavo.

Kako deluje Bitcoin?

Bitcoin za delovanje brez osrednjega organa uporablja tehnologijo vsak z vsakim (P2P).

Kaj je Lightning Network?

Lightning Network je druga plast v Bitcoin omrežju, za povečanje sposobnosti verige blokov in učinkovitejše izvajanje transakcij.

Kdo je Satoshi Nakamoto?

Satoshi nakamoto je psevdonim za osebo ali skupino ljudi, ki so razvile Bitcoin in napisale belo knjigo.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.