≡ Menu

Kaj je Blockchain?

Blockchain - delovanje tehnologije veriženja blokov

Blockchain se zdi zapleten, vendar je koncept v resnici dokaj preprost. Blockchain tehnologija je neke vrste baza podatkov. Če želite razumeti blockchain ali tehnologijo veriženja blokov, morate najprej razumeti, kaj je baza podatkov in kako deluje.

Baza podatkov je zbirka informacij, ki je shranjena v računalniški sistem. Informacije ali podatki v bazi so običajno strukturirani v obliki tabel, da omogočajo lažje iskanje in filtriranje informacij.


Ključne informacije o tehnologiji veriženja blokov

  • Tehnologija veriženja blokov, je neke vrste baza podatkov, kjer ni možno manipulirati s podatki.
  • Blockchain shranjuje podatke v bloke, ki so kriptirani in povezani v verigo.
  • V verigi blokov je mogoče shraniti različne vrste informacij, najpogostejša pa so transakcije.
  • Podatki v verigi blokov so nepopravljivi.

 

Kakšna je razlika med preglednico in bazo podatkov?

Preglednice npr. Excel so namenjene eni osebi ali manjši skupini uporabnikov za shranjevanje in dostop do informacij. Baza podatkov hrani bistveno večje količine informacij, do katerih lahko dostopa večje število uporabnikov.

Velike baze podatkov to dosežejo s shranjevanjem podatkov na strežnikih. Te strežnike je mogoče zgraditi iz več sto ali tisoč računalnikov. Baza podatkov je pogosto v lasti podjetja, upravlja pa jo posameznik, ki ima popoln nadzor nad njo.

The old question ‘Is it in the database?’ will be replaced by ‘Is it on the blockchain?’

William Mougayar

Torej, kako se blockchain razlikuje od baze podatkov?

Struktura skladiščenja

Ključna razlika med bazo podatkov in veriženjem blokov, je v načinu strukturiranja podatkov. Blockchain zbira informacije v skupinah, znanih kot bloki. Bloki imajo določene zmogljivosti za shranjevanje, naprimer 1 MB in ko je blok napolnjen, se priklene na predhodno napolnjen blok, tako da tvorijo verigo podatkov, znano kot »veriga blokov« ali Blockchain. Vse informacije se dodajajo v sveže dodan blok. Ko je blok poln, je dodan v verigo blokov in odpre se nov blok.

Baza podatkov ima svoje podatke strukturirane v tabele, veriga blokov pa svoje podatke strukturira v bloke, ki so povezani v verigo. Zaradi tega so vse verige blokov zbirke podatkov, niso pa vse zbirke podatkov verige blokov. Blockchain ustvarja nepovraten časovni zapis podatkov. Ko je blok napolnjen, postane del verige. Vsak novo dodan blok v verigi, dobi natančen časovni žig.

Glavna razlika je v tem, da so podatkovne baze centralizirane, blockchain pa je decentraliziran.

Decentralizacija

Za boljše razumevanje blockchaina, bomo pogledali, kako je to Satoshi Nakamoto izvedel pri Bitcoinu. Kot baza podatkov, tudi Bitcoin potrebuje zbirko računalnikov, da shrani svojo verigo blokov. Za Bitcoin je ta veriga blokov, neke vrste baza podatkov, ki shranjuje vsako Bitcoin transakcijo, ki je bila kdajkoli opravljena. V primeru Bitcoina in v nasprotju z večino podatkovnih baz, ti računalniki niso pod eno streho in vsak računalnik ali skupino računalnikov, upravlja edinstven posameznik ali skupina posameznikov.

Na primer, podjetje ima v lasti strežnik, sestavljen iz več tisoč računalnikov z bazo podatkov, ki vsebuje vse podatke o računu stranke. To podjetje ima vse računalnike pod eno streho in popoln nadzor nad vsakim od teh računalnikov in vsemi informacijami v njih. Bitcoin je sestavljen iz več tisoč računalnikov, vendar je vsak računalnik ali skupina računalnikov, ki imajo svojo verigo blokov, na drugačni geografski lokaciji in z vsemi upravljajo ločeni posamezniki ali skupine ljudi. Ti računalniki, ki sestavljajo Bitcoinovo omrežje, se imenujejo vozlišča (nodes).

Pri Bitcoinu se veriga blokov uporablja na decentraliziran način, obstajajo pa tudi zasebne, centralizirane verige blokov, kjer so računalniki, ki tvorijo njegovo omrežje, v lasti in pod nadzorom ene same entitete.

The blockchain symbolizes a shift in power from the centers to the edges of the networks.

William Mougayar

V verigi blokov ima vsako vozlišče celoten zapis podatkov, ki so bili shranjeni v bloku od njegovega nastanka. Za Bitcoin so ti podatki zgodovina vseh transakcij, od prve transakcije naprej. Če ima eno vozlišče napako v svojih podatkih, lahko uporabi ostala vozlišča kot referenčno točko, da se popravi. To zagotavlja, da nobeno vozlišče v omrežju, ne more spremeniti informacij v bloku.

Če uporabnik poseže v Bitcoinov zapis transakcij, bi se vsa druga vozlišča medsebojno sklicevala in zlahka določila vozlišče z napačnimi informacijami. Ta sistem pomaga določiti natančen in pregleden vrstni red dogodkov. Za Bitcoin so te informacije seznam transakcij, vendar lahko blockchain vsebuje različne informacije.

Za spremembo načina delovanja tega sistema ali informacij shranjenih v njem, bi se morala večina vozlišč decentraliziranega omrežja dogovoriti o omenjenih spremembah.

Preglednost

Zaradi decentralizirane narave Bitcoinove verige blokov, je mogoče vse transakcije pregledati z uporabo raziskovalcev blokov. Vsako vozlišče ima svojo kopijo verige, ki se posodablja, ko je nov blok potrjen in dodan. To pomeni, da lahko spremljamo vsako Bitcoin transakcijo.

Bitcoin raziskovalec:

Na bitcoin raziskovalcu vpišemo številko transakcije, številko denarnice ali številko bloka in dobimo vse potrebne informacije, povezane z iskanjem.
https://www.blockchain.com/explorer
https://explorer.bitcoin.com/btc

Na primer, v preteklosti je bilo vdrto v kripto menjalnice, kjer so tisti, ki so imeli Bitcoin na menjalnici, izgubili vse. Hekerji so ostali anonimni, vendar je Bitcoin, ki so ga prenesli v denarnico, enostavno izslediti. Če bi Bitcoin iz te denarnice, premaknili v drugo denarnico, menjalnico ali porabili, bi bilo znano.

Je Blockchain varen?

Novi bloki so vedno shranjeni linearno in kronološko. To pomeni, da so vedno dodani na “konec” verige. Če si ogledate Bitcoinovo verigo blokov, boste videli da ima vsak blok položaj na verigi, imenovan “height”. Do aprila 2021 je višina bloka “height” dosegla 679.241 blokov.

Potem ko je blok dodan na konec verige, se je zelo težko vrniti in spremeniti vsebino. To je zato, ker vsak blok vsebuje svojo hash kodo, skupaj z hash kodo bloka pred njim in prej omenjeni časovni žig. Hash kodo ustvari matematična funkcija, ki digitalne informacije spremeni v niz številk in črk. Če se informacije v bloku kakorkoli spremenijo, se spremeni tudi hash koda.

The main advantage of blockchain technology is supposed to be that it’s more secure, but new technologies are generally hard for people to trust, and this paradox can’t really be avoided.

Vitalik Buterin

Zakaj je to pomembno za varnost. Na primer, da nekdo želi spremeniti verigo blokov in ukrasti Bitcoin. Če bi spremenil blok na enem vozlišču, se ta nebi več ujemal s kopijo blokov na ostalih vozliščih. Ko bi se ostala vozlišča sklicevala na svoje kopije, bi zaznala, da ta izvod izstopa in bi bila hekerska različica bloka zavržena, kot nelegitimna.

Uspeh s takšnim načrtom bi zahteval, da heker nadzoruje in spremeni 51% kopij verige blokov, znano kot 51% attack. Njegova kopija bloka postane večinska in s tem veljavna v verigi blokov, ker vozlišča popravijo stare bloke z novimi. Možnosti za takšen napad so skoraj nemogoče.


Pogosto zastavljena vprašanja o blockchainu

Kaj je blockchain?

Blockchain je podatkovna struktura, ki hrani zapise o transakcijah in zagotavlja varnost, zanesljivost, preglednost in decentralizacijo.

Kako deluje veriga blokov?

Delovanje verige blokov si lahko predstavljate, kot bloke povezane en z drugim v katerih so shranjene razne informacije in jih ne nadzoruje noben organ.

Je veriga blokov varna?

Blockchain tehnologija je varna zaradi decentralizacije in distribucije. Tako kot ostale tehnologije, tudi tehnologija veriženja blokov ni imuna na vdore.

Kaj je cilj blockchaina?

Cilj tehnologije veriženja blokov je zapis, shranjevanje in disribucija digitalnih informacij, brez možnosti spreminjanja zapisov.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.