≡ Menu

Kaj so decentralizirane finance – DeFi?

Kaj so decentralizirane finance - DeFi in kako delujejo

Obljuba kriptovalut je bila plačila, ki so splošno dostopna. Decentralizirane finance (DeFi- Decentralized Finance) ali odprte finance (Open Finance), so to obljubo popeljale še korak dalje. To je odprta alternativa vsem finančnim storitvam, ki jih uporabljamo danes – prihranki, posojila, trgovanje, zavarovanje in ostale finančne storitve, dostopne komurkoli na svetu, s pametnim telefonom in internetno povezavo.

Ključne informacije o pametnih pogodbah

To je sedaj mogoče na verigi blokov, ki omogoča pametne pogodbe (smart contracts), kot so Ethereum, Polkadot, Solana, NEO, EOS,… Pametne pogodbe so programi, ki delujejo na verigi blokov in se avtomatsko izvršijo, ko so izpolnjeni pogoji. Pametne pogodbe omogočajo, da razvijalci razvijajo mnogo bolj dovršene funkcionalnosti, kot samo pošiljanje in prejemanje denarja. Tem programom pravimo decentralizirane aplikacije ali dApps.

Decentralizirane aplikacije so zgrajene na decentralizirani tehnologiji (Blockchain), namesto na centraliziranem in kontroliranem strežniku, ki je v lasti podjetja.

Razlika med centraliziranimi financami in decentraliziranimi financami - DeFi

Čeprav se sliši nemogoče, mnoge decentralizirane aplikacije že omogočajo avtomatizacijo posojila med dvema neznancema, iz različnih koncev sveta in to brez banke ali tretje osebe. Obstajajo DeFi aplikacije, ki omogočajo stabilne kovance (kriptovalute, katerih vrednosti so vezane na USD, EUR, GBP in ostale valute), posojilo denarja in zaslužek obresti, najem posojila, menjava enega kovanca za drugega, odpranje dolgih (long) ali kratkih (short) pozicij in izvajanje naprednih naložbenih strategij.

Razlika med DeFi aplikacijami in bankami

Bistvo poslovanja teh aplikacij je v kodi in je ne vodi institucija ali zaposleni. Pravila so zapisana v pametni pogodbi in ne potrebujejo nič ali zelo malo človeškega posredovanja – nadgradnje.

Koda na verigi blokov je odprtokodna in pregledna za vsakogar, kar pomeni, da ima vsakdo možnost razumeti funkcionalnost pametne pogodbe in najti napake, kar je slaba stran. Tudi vse transakcije so javno vidne vsakomur, vendar niso povezane z vašo identiteto.

DeFi aplikacije so zasnovane globalno. Ne glede na to kje na svetu se nahajate, imate dostop do DeFi aplikacij, storitev in omrežij. Povsem možno je, da v tej državi veljajo drugačni predpisi, ampak tehnično gledano, so DeFi aplikacije namenjene vsem, ki imajo pametni telefon in internetno povezavo.

DeFi boom is a very near equivalent of an apocalyptic event for the traditional financial institutions.

Mohith Agadi

Vsakdo lahko uporablja ali ustvarja DeFi aplikacije, brez da bi za to potrebovali kakršnokoli dovoljenje. Uporabniki lahko brez dolgotrajnih obrazcev uporabljajo DeFi aplikacije neposredno iz svojih kripto denarnic.

Decentralizirane finance so eden izmed najhitreje rastočih sektorjev v kripto svetu.

Primeri DeFi aplikacij

Poglejmo nekaj primerov popularnih DeFi decentraliziranih aplikacij, ki so na voljo. Za povezavo v te aplikacije, najpogosteje potrebujemo kripto denarnico Coinbase Wallet, Trust Wallet ali MetaMask Wallet. Večino teh aplikacij, lahko uporabljamo tudi na namiznih in prenosnih računalnikih. Za vpis na računalniku se na zaslonu prikaže QR koda, ki jo s telefonom poskeniramo in s tem potrdimo identiteto.

MakerDAO: Stabilni kovanci in decentralizirana rezervna banka

Povezava: https://makerdao.com/

Ime žetona: MKR

MakerDAO je projekt, kjer se stabilni kovanec imenuje DAI in je vezan na ameriški dolar ter podprt z zavarovanjem v obliki kriptovalut. Stabilni kovanci nudijo iste možnosti programiranja kot ostale kriptovalute, vendar brez volatilnosti, kot pri ostalih kriptovalutah.

Obstaja tudi stabilni kovanec USD Coin (USDC), kjer je vsak USDC podprt z 1 USD na njihovem bančnem računu. Najbolj znan in največji glede na tržno kapitalizacijo je stabilni kovanec Tether (USDT).

Compound: Posojanje in izposojanje kriptovalut

Povezava: https://compound.finance/

Ime žetona: COMP

Compound je decentralizirana aplikacija, ki omogoča, da posodimo svoje kriptovalute in prejemamo obresti. V primeru, da potrebujemo denar, ki je investiran v kriptovalutah, lahko te kriptovalute naložimo kot garancijo in si izposodimo stabilne kovance. Compound pametna pogodba samodejno usklajuje posojilojemalce in posojilodajalce, ter dinamično prilagaja obrestne mere, glede na ponudbo in povpraševanje.

Uniswap: Menjalnica za avtomatizirano izmenjavo žetonov

Povezava: https://uniswap.org/

Ime žetona: UNI

Uniswap je kripto menjalnica, ki jo popolnoma poganjajo pametne pogodbe in omogoča, da trgujemo neposredno iz denarnice. Uniswap je drugačen od večine ostalih menjalnic in uporablja inovativen mehanizem imenovan »Automated Market Maker«, ki samodejno zamenja kovance, ko cena doseže nastavljeno vrednost.

Na Uniswapu lahko kdorkoli postane ponudnik likvidnosti, ki se imenuje »pooling«, kar pomeni, da naložimo kriptovalute na Uniswap in zaslužimo delež provizij, ki nastanejo pri transakcijah.

Synthetix: Sintetična sredstva

Povezava: https://synthetix.io/

Ime žetona: SNX

Synthetix je platforma, ki uporabnikom omogoča izdelavo ali menjavo sintetičnih različic sredstev, kot so zlato, srebro, kriptovalute in fiat valute. Sintetična sredstva so podprta z zavarovanjem in zaklenjena v pametni pogodbi.

Augur: Napoved trgov

Povezava: https://augur.net/

Ime žetona: REP

Augur platforma je še v nastajanju in je decentraliziran protokol za napoved trga. Z Augurjem lahko glasujemo o izidu dogodkov.

PoolTogether: Varčevalne igre brez izgube

Povezava: https://pooltogether.com/

Ime žetona: POOL

PoolTogether je igra, kjer vsi udeleženci položijo stabilni kovanec DAI v en »lonec«. Enkrat mesečno, eden od srečnih udeležencev dobi vse zaslužene obresti, ostali dobijo položeno vsoto nazaj.

Kaj še lahko pričakujemo od decentralziranih financ?

Prva generacija DeFi aplikacij se nanaša na zavarovanje s premoženjem, kar pomeni, da si že morate lastiti kriptovalute, če si jih želite izposoditi. Na primer, da naložite Bitcoin kot zavarovanje, ker vam ga ni za prodati in si v vrednosti 60% Bitcoina izposodite stabilne kovance DAI, USDC, USDT,… Naslednja generacija DeFi aplikacij nudi posojila brez zavarovanja s premoženjem, vendar se zanaša na sistem identifikacije. Za razliko od današnjih sistemov identifikacije, mora biti decentralizirana identiteta univerzalna in ohranjati zasebnost.

Inovacije so opazne tudi na področju zavarovanj. Mnoga DeFi posojila zgledajo varna, ker so v njihovih rezervah prekomerno naložena sredstva, vendar je slaba stran, ranljivost pametnih pogodb, ker so odprtokodne. V primeru, da heker najde napako v aplikaciji, lahko milijone eurov prestavi v svojo denarnico. V ta namen se gradi projekt Nexus Mutual, ki  omogoča zavarovanje pametnih pogodb v primeru vdora v kodo.

Naslednja stvar, ki j opažamo je boljša uporabniška izkušnja. Prvo generacijo decentraliziranih aplikacij so gradili blockchain navdušenci, za navdušence nad blockchainom. Te aplikacije so pokazale nove in zanimive možnosti decentraliziranih aplikacij. Novejše različice DeFi aplikacij so zasnovane na oblikovanju in enostavnosti uporabe, da je razumljivo širši javnosti.

V prihodnosti se pričakuje, da bodo iz kripto denarnice vidne vse aktivnosti, ki jih izvajate na različnih dApp. Bo kot nadzorna plošča, kjer boste videli vso svoje premoženje in aktivnosti, ki jih izvajate na različnih odprtih finančnih protokolih, koliko imate naloženo v »poolu« ali zavarovalnih pogodbah.

V decentraliziranih financah opažamo ogromno rast. DeFi bo najprej dohiteval današnjo finančno industrijo, toda sčasoma lahko samo ugibamo, kakšne inovacije nas še čakajo.

Pogosto zastavljena vprašanja o decentraliziranih financah

Kaj so decentralizirane finance?

Kako delujejo decentralizirane finance?

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.