≡ Menu

Kaj so kriptovalute?

Kaj so kriptovalute in kako delujejo

Kriptovalute so digitalna ali virtualna valuta, ki je zavarovana s kriptografijo in jo je skoraj nemogoče ponarediti ali večkrat zapraviti (double-spent). Kriptovalute se soočajo s kritikami iz več razlogov, vključno z njihovo uporabo za nezakonite dejavnosti, nestanovitnostjo tečaja in ranljivostjo infrastrukture, na kateri temeljijo. Hvalili pa so jih tudi zaradi njihove prenosljivosti, deljivosti, odpornosti proti inflaciji in preglednosti.


Ključne informacije o kriptovalutah

  • Beseda kriptovaluta izhaja iz besede kripto, ki izhaja iz tehnik šifriranja in se uporablja za zaščito omrežja.
  • Kriptovalute so digitalne valute, ki temeljijo na decentraliziranem omrežju, sestavljenem iz velikega števila računalnikov.
  • Mnogi strokovnjaki verjamejo, da bo tehnologija veriženja blokov močno vplivala na številne industrije.

Razumevanje kriptovalut

Kriptovalute so sistemi, ki omogočajo varna spletna plačila, ki so denominirana z navideznimi “žetoni”, ki jih predstavljajo vnosi v knjigo, ki so notranji v sistemu. “Kripto” se nanaša na različne šifrirne algoritme in kriptografske tehnike, ki varujejo te vnose, kot so šifriranje eliptične krivulje, pari javno-zasebnih ključev in funkcije razprševanja.

Vrste kriptovalut

Logo kriptovalute Bitcoin

Prva kriptovaluta, ki temelji na blockchainu, je bil Bitcoin, ki še vedno ostaja najbolj priljubljen in najbolj dragocen. Danes obstaja na tisoče nadomestnih kriptovalut z različnimi funkcijami in specifikacijami. Nekateri so kloni ali fork Bitcoina, drugi pa so nove valute, ki so bile zgrajene iz nič.

Bitcoin je leta 2009 lansiral posameznik ali skupina, znana pod psevdonimom “Satoshi Nakamoto”. 1 Od marca 2021 je bilo v obtoku več kot 18,6 milijona bitcoinov s skupno tržno vrednostjo okoli 927 milijard USD.

Nekatere konkurenčne kriptovalute, ki jih je ustvaril Bitcoinov uspeh, znane kot “altcoin”, vključujejo Litecoin, Peercoin in Namecoin, pa tudi Ethereum, Cardano in EOS. Danes je skupna vrednost vseh obstoječih kriptovalut okoli 1,5 trilijonov dolarjev – Bitcoin trenutno predstavlja več kot 60% celotne vrednosti.

Kako delujejo kriptovalute?

Večina kriptovalut (razen nekaj izbranih) deluje na podlagi verige blokov. V bistvu je veriga blokov omrežje številnih računalnikov po vsem svetu, ki združujejo računalniško moč za potrditev delovanja omrežja.

Kot del rudarskega procesa prvi, ki reši uganko, prejme nagrado za pomoč pri delovanju omrežja. Temu se reče rudarstvo. Rudarstvo je potrebno za dajanje več sredstev v promet iz ustrezne največje ponudbe. Blockchain pomaga pri decentralizaciji sredstev in ima pomembne varnostne prednosti pred centraliziranimi sistemi z eno točko napake.

Cryptology represents the future of privacy [and] by implication [it] also represents the future of money, and the future of banking and finance.

Orlin Grabbe

Blockchain običajno delujejo prek algoritmov soglasja za preverjanje dela ali dokazila o deležu. PoW deluje na podlagi rudarjev, ki za proces pogosto imenujejo posebne računalniške stroje.

PoS pa deluje na vložku. V sistemu vložkov se nagrade razdelijo za pomoč pri vodenju omrežja z lastništvom sredstev v določenih denarnicah. Številna sredstva PoS omogočajo tudi masternode – bolj zapleten postopek vložka, ki običajno zahteva določeno minimalno število kovancev.

Prednosti in slabosti kriptovalute

Prednosti

Kriptovalute obljubljajo, da bodo olajšale prenos sredstev neposredno med dvema strankama, ne da bi potrebovali zaupanja vredno tretjo osebo, kot je banka ali podjetje za izdajo kreditnih kartic. Namesto tega so ti prenosi zavarovani z uporabo javnih ključev in zasebnih ključev ter različnimi oblikami sistemov spodbud, kot sta Dokaz o delu ali Dokaz o deležu.

V sodobnih sistemih kriptovalut ima uporabnikova »denarnica« ali naslov računa javni ključ, medtem ko je zasebni ključ znan le lastniku in se uporablja za podpisovanje transakcij. Prenosi sredstev so zaključeni z minimalnimi provizijami za obdelavo, kar uporabnikom omogoča, da se izognejo velikim stroškom, ki jih banke in finančne institucije zaračunavajo za nakazila.

Slabosti

Pol-anonimna narava transakcij s kriptovalutami jih naredi primerne za številne nezakonite dejavnosti, kot sta pranje denarja in utaja davkov. Vendar pa zagovorniki kriptovalut pogosto zelo cenijo svojo anonimnost in navajajo prednosti zasebnosti, kot je zaščita žvižgačev ali aktivistov, ki živijo pod represivnimi vladami. Nekatere kriptovalute so bolj zasebne kot druge.

Bitcoin je na primer razmeroma slaba izbira za nezakonito poslovanje na spletu, saj je forenzična analiza bitcoin verige pomagala organom pri aretaciji in pregonu kriminalcev. Obstaja več kovancev, usmerjenih v zasebnost, na primer Dash, Monero ali ZCash, ki jih je veliko težje izslediti.

Posebni premisleki

Osrednji del privlačnosti in funkcionalnosti Bitcoina in drugih kriptovalut je Blockchain tehnologija, ki se uporablja za vodenje spletne knjige vseh transakcij, ki so bile kdaj izvedene, s čimer je zagotovljena podatkovna struktura za to knjigo, ki je precej varna in se deli in dogovori. Na celotno omrežje posameznega vozlišča ali računalnik, ki hrani kopijo knjige. Vsako vozlišče, ki ga ustvari, mora pred potrditvijo preveriti vsako vozlišče, zaradi česar je skoraj nemogoče ponarediti zgodovino transakcij.

Mnogi strokovnjaki menijo, da ima tehnologija blockchain resen potencial za uporabo, kot sta spletno glasovanje in množično financiranje, velike finančne institucije, kot je JPMorgan Chase (JPM), pa vidijo možnost znižanja transakcijskih stroškov z racionalizacijo obdelave plačil. Ker pa so kriptovalute virtualne in niso shranjeno v osrednji bazi podatkov, je mogoče izgubo ali uničenje trdega diska izbrisati z bilanco digitalne kriptovalute, če varnostna kopija zasebnega ključa ne obstaja. Hkrati pa ni osrednjega organa, vlade ali korporacije, ki bi imela dostop do vaših sredstev ali vaših osebnih podatkov.

Kritika kriptovalut

Ker tržne cene kriptovalut temeljijo na ponudbi in povpraševanju, se lahko hitrost menjave kriptovalute v drugo valuto močno spreminja, saj zasnova številnih kriptovalut zagotavlja visoko stopnjo pomanjkanja.

Bitcoin je doživel nekaj hitrih skokov in padcev vrednosti, ki so se decembra 2017 povzpeli kar na 19.000 USD na Bitcoin, nato pa so v naslednjih mesecih padli na okoli 7000 USD. Nekateri ekonomisti tako menijo, da je kratkotrajna muha ali špekulativnost. mehurček.

Obstaja zaskrbljenost, da kriptovalute, kot je Bitcoin, niso zakoreninjene v nobenih materialnih dobrinah. Nekatere raziskave pa so pokazale, da so stroški proizvodnje bitcoina, ki zahteva vedno večjo količino energije, neposredno povezani z njegovo tržno ceno.

Blokovne verige kriptovalut so zelo varne, vendar drugi vidiki ekosistema kriptovalut, vključno z borzami in denarnicami, niso imuni na grožnjo vdora. V 10-letni zgodovini Bitcoina je bilo več spletnih borz predmet vdora in kraje, včasih z ukradenimi “kovanci” v vrednosti več milijonov dolarjev.

Kljub temu mnogi opazovalci vidijo potencialne prednosti v kriptovalutah, na primer možnost ohranjanja vrednosti pred inflacijo in olajšanje menjave, hkrati pa jih je lažje prevažati in deliti kot plemenite kovine in obstajati zunaj vpliva centralnih bank in vlad.


Pogosto zastavljena vprašanja o kriptovalutah

Kaj so kriptovalute?

Kriptovalute so digitalni denar, ki ga lahko varno prenašamo po verigi blokov in za to ne potrebujemo tretje osebe, da potrdi transakcijo.

Kje kupiti kriptovalute?

Kriptovalute je možno enostavno kupiti preko aplikacije Coinbase, SwissBorg, Crypto.com ali Binance. Nakup je možen preko bančnega nakazila ali z debetno kartico Visa in kreditno kartico MasterCard.

Kje hraniti kriptovalute?

Zneske do 1000 EUR, lahko hranimo v programskih (vročih) denarnicah, za zneske nad 1000 EUR, pa se priporoča uporaba strojne (hladne) denarnice.

Katere kriptovalute so najbolj popularne?

Najbolj popularna kriptovaluta je Bitcoin (BTC). Sledijo mu Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binance Coin (BNB) in Cardano (ADA), glede na podatke iz Coin Market Cap.

Kaj je cilj kriptovalut?

Cilj kriptovalut je, da postanejo dostopne vsakemu, ki ima pametni telefon in internetno povezavo. Danes na svetu živi več kot 4 milijarde ljudi, brez bančnega računa.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.