≡ Menu

Plasti verige blokov – Layers

Plasti včasih imenujemo tudi ravni ali sloji in se uporabljajo za določanje nabora komunikacijskih protokolov, ki se uporabljajo v internetu in drugih tradicionalnih računalniških omrežjih. Enak pristop k sledenju omrežnih komponent je mogoče uporabiti tudi za tehnologije decentralizirane knjige (DLT), kot je veriga blokov. Razumevanje tehnologije veriženja blokov zahteva nekaj znanja o njenih različnih plasteh.

Kaj so protokoli verige blokov

Protokoli veriženja blokov so kritične komponente DLT, ki temelji na blockchainu, ki olajšujejo izmenjavo informacij in narekujejo procese, kot so validacija transakcij, varnost sistema, interakcija sodelujočih vozlišč itd.

Ta definicija enako velja za decentraliziran računalniški svet, kjer več vozlišč ali računalniških naprav, ki komunicirajo prek interneta, poganja različne platforme blockchain. V prostoru blockchain ti protokoli določajo, kako se informacije shranjujejo, ne da bi za to potrebovali osrednji krmilnik.

Plast 0 – Layer 0

Ničelna plast je sestavljena iz komponent, ki omogočijo verigi blokov, da postane resničnost. To je tehnologija, ki omogoča delovanje omrežja Bitcoin, Ethereum in drugih omrežij verige blokov. Komponente ničelne plasti sestavljajo povezava z internetom, strojna oprema in povezave, ki omogočijo nemoteno delovanje plasti 1, v verigi blokov.


Plast 1 – Layer 1

Protokol prve plasti je znan kot izvedbeni sloj in je temelj verige blokov. Nanaša se na sistem, povezan z osnovno ali glavno arhitekturo omrežja verige blokov. Protokol prvega sloja določa pravila in parametre omrežja, kot so čas bloka, soglasni algoritem, prepustnost transakcij, ter pravila in parametri, ki vzdržujejo osnovno funkcionalnost omrežja. Njegova varnost temelji na njegovi nespremenljivosti. Primer prve plasti verige blokov, sta Bitcoin in Ethereum.

Ethereum dokazuje, da je v nekaterih primerih lahko pred prvo plastjo “ničelna plast”, ki postavlja temelje za komponente za podporo nove plasti zgoraj. Tako v primeru Bitcoina, raven nič obsega strojno opremo, internet in druge komponente, ki so namenjene zagotavljanju nemotenega delovanja prvega sloja.

Na žalost se noben od obstoječih protokolov še ni razširil na raven, ki ustreza globalni uporabi, ne da bi bilo treba ogroziti druge atribute verige blokov, kot sta decentralizacija in varnost. Mnogi razvijalci predlagajo uporabo rešitev drugega sloja.


Plast 2 – Layer 2

Protokoli druge plasti ali L2, znani tudi kot rešitve drugega sloja ali protokoli verige blokov, izven verige blokov. Rešitev L2 je prekrivajoče se omrežje nad osnovnim slojem. To so protokoli, ki se nahajajo na vrhu omrežij prvega sloja, da prenesejo del obremenitve in zagotavljajo funkcije razširljivosti ali celo interoperabilnosti. Protokoli druge plasti, lahko obravnavajo obdelavo transakcij v imenu osnovnega omrežja. V večini primerov so možnosti zunaj verige zasnovane za reševanje omejitev razširljivosti in operativnih težav domače platforme.

Rešitev druge plasti:

Državni Kanali – State Channels

Državni kanali so mehanizmi, ki se uporabljajo za omogočanje uporabnikom neposrednega izvajanja operacij drug z drugim izven verige blokov. Rezultate poročajo verigi blokov šele, ko se kanal zapre. Odličen primer protokola druge plasti, ki uporablja državne kanale, je Lightning Network.

Lightning Network je plačilni kanal druge plasti, ki deluje na vrhu verige blokov Bitcoin, katerega namen je obdelati več majhnih transakcij zunaj verige, da bi razbremenili glavno verigo in jo sprostili za večje transakcije.

Plasma

Plasma je rešitev za skaliranje za verigo blokov Ethereum. Za razliko od Bitcoinovega Lightning Network ima Plasma drugačen pristop, saj zagotavlja posplošeno ogrodje, ki podpira ustvarjanje drugih “otroških verig”, ki jih poganja Ethereum.

Plazma uporablja Merkle Trees in pametne pogodbe za ustvarjanje, kar so v bistvu skrajšane različice Ethereuma. Na žalost prvotni model Plasma ni bil nikoli implementiran in Ethereum se zdaj osredotoča na druge rešitve druge plasti, kot je Optimistic Rollup.

Optimistic Rollup (OR) 

Optimistic Rollup je tehnologija zunaj verige, ustvarjena za izboljšanje pametnih pogodb Ethereum in ekosistema DApp s skaliranjem. Optimistic Rollup bo Ethereumu omogočil povečanje na 100–2000 transakcij na sekundo (tps) v nasprotju s trenutnimi 10–20 tps. Upoštevajte, da OR velja za naslednika Plasma.

Vodilni kandidat za OR je Optimism, ki je integriran v Uniswap V3. Uniswapu uspelo zmanjšati stroške do 100-krat in izboljšati uporabniško izkušnjo zahvaljujoč Optimizmu.

Rešitve za skaliranje drugega sloja pripravljajo teren za širjenje aplikacij DApp s preprečevanjem prenosa omejitev protokolov prvega sloja na platforme tretjega sloja.

V primeru Ethereuma aplikacije, ki se izvajajo na njem, nenehno izčrpavajo njegovo omrežno zmogljivost, kar povzroča ozka grla. Rešitve drugega sloja so namenjene razbremenitvi omrežja, da bi premagali visoke stroške in počasen čas potrditve.


Plast 3 – Layer 3

Protokoli tretje plasti ali L3, so znani kot aplikativni sloji (application layers), sestavljeni iz plasti, ki omogočajo izvajanje aplikacij na verigi blokov. Aplikacije L3 so tiste, ki verigam blokov omogočajo uporabnost v resničnem svetu. Protokol tretje plasti je možno razdeliti na dva podsloja aplikacijo in izvajanje.

Aplikacija

Aplikacijski del se ukvarja z uporabniškimi aplikacijami, ki so namenjene olajšanju uporabniških interakcij z verigo blokov, katere glavne komponente so APIji, uporabniški vmesniki (UI) in skripte.

Izvajanje

Po drugi strani pa plast izvajanja (execution layer) obravnava pravila in pametne pogodbe. Kot taka vsebuje dejanski aplikacijski sok, ki je koda. Med izvajanjem se pojavi presečišče med obema slojema.

Rešitev tretje plasti:

Uniswap

Uniswap je eden največjih DEXov, ki ga poganja veriga blokov Ethereum. Za razliko od centraliziranih platform za trgovanje, kot sta Binance in Coinbase, Uniswap deluje brez knjige naročil. Namesto tega uporablja okvir za samodejno ustvarjanje trga (AMM) za zagotavljanje likvidnosti trgovanja.

Yearn.finance

Yearn.finance je nabor DeFi decentraliziranih aplikacij, ki delujejo v verigi blokov Ethereum in pomagajo uporabnikom samodejno zaslužiti najvišje donose na sredstva, ki so deponirana na decentraliziranih platformah.


Zgornje razlage podrobno opisujejo različne plasti decentraliziranega omrežja, kar zagotavlja ne preveč tehničen pristop k razumevanju tehnologije veriženja blokov, zlasti kako različne plasti medsebojno delujejo, da bi iz decentralizirane platforme iztržile najboljše. Upoštevati je potrebno, da pomanjkanje ali prisotnost ene plasti vpliva na celotno privlačnost porazdeljenega omrežja. Prva plast je ključna, saj tvori osnovno infrastrukturo za podporo decentraliziranim sistemom. Protokoli druge plasti blažijo pomanjkljivosti razširljivosti osnovne verige blokov. Na žalost se večina protokolov tretjega sloja (DApps) izvaja neposredno na protokolih prvega sloja, pri čemer se preskoči sloj dva. Aplikacije tretjega sloja na koncu ustvarijo primere uporabe blokovnih verig v resničnem svetu, zato so vsekakor pomembne. Vendar pa v nasprotju s starimi omrežji ne bodo zajeli niti približno toliko vrednosti kot njihov osnovni blockchain.


Pogosto zastavljena vprašanja o plasteh

Kaj so plasti?

Plasti se uporabljajo za določanje nabora komunikacijskih protokolov.

Kaj je plast 0?

Plast 0 omogoča delovanje Bitcoin in drugih omrežij verige blokov.

Kaj je plast 1?

Plast 1 se nanaša na sistem, povezan z glavno arhitekturo verige blokov.

Kaj je plast 2?

Plast 2 so protokoli na vrhu prve plasti verige blokov, izven verige blokov.

Kaj je plast 3?

Plast 3 omogoča interakcijo aplikacije med uporabnikom in verigo blokov.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.