≡ Menu

Kaj je Ethereum?

Kaj je Ethereum in kako deluje

Ethereum nam je na voljo do leta 2015 in je takoj za Bitcoinom, druga največja kriptovaluta, glede na tržno kapitalizacijo (market cap). Ethereum ni bil zasnovan kot digitalni denar, tako kot Bitcoin. Ustanovitelj Ethereuma, Vitalik Buterin se je odločili zgraditi novo vrsto globalne, decentralizirane računalniške platforme, ki zagotavlja varnost in odprtost verig blokov.

Ethereum je decentralizirana odprtokodna programska oprema, ki deluje na Blockchain tehnologiji in uporablja svojo kriptovaluto Ether ETH. Ethereum omogoča izgradnjo pametnih pogodb (smart contract) in decentraliziranih aplikacij (dApps) brez izpadov, goljufij, nadzora ali posredovanja tretje osebe.


Ključne informacije o Ethereumu

 • Ethereum je postal priljubljeno naložbeno sredstvo. Lahko ga uporabljamo kot Bitcoin, za pošiljanje in prejemanje kriptovalute Ether (ETH), brez posrednika.
 • Ethereum blockchain omogoča razvijalcem, da zgradijo vse od iger do decentraliziranih finančnih instrumentov, kar pomeni, da ne potrebujemo banke ali  katere druge institucije.
 • Aplikacije, ki temeljijo na Ethereumu, so zgrajene s pomočjo pametnih pogodb. Pametne pogodbe, so kot običajne pogodbe na papirju, ki določajo pogoje. Za razliko od običajne pogodbe, se pametne pogodbe izvršijo samodejno, ko so pogoji izpolnjeni in to brez posrednika.
 • Ethereum je odprtokodni projekt, tako kot Bitcoin, ki ni v lasti podjetja ali posameznika. Kdorkoli, ki ima dostop do interneta, lahko zažene Ethereum vozlišče.
 • Podobno kot Bitcoinova decentralizirana veriga blokov omogoča dvema neznancema, da si kdajkoli in kjerkoli izmenjata denar brez banke, se pametne pogodbe izvajajo na Ethereum verigi blokov, ki razvijalcem omogočajo programiranje zahtevnih aplikacij, ki morajo delovati natančno, brez cenzure, prevar in tretjih oseb.

 

When I came up with Ethereum, my first first thought was, ‘Okay, this thing is too good to be true.’ As it turned out, the core Ethereum idea was good – fundamentally, completely sound.

Vitalik Buterin

Priljubljene inovacije, ki temeljijo na Ethereumu so »stabilni kovanci« (stablecoins), kot na primer »USD Coin« (USDC), katerega vrednost je vezana na pametno pogodbo, decentralizirane finančne aplikacije, znane kot DeFi in druge decentralizirane aplikacije ali dApp.

Kako deluje Ethereum?

Ethereum veriga blokov je bolj podobna računalniku, ki istočasno tudi opravlja delo pri dokumentiranju in zavarovanju transakcij in je dosti bolj prilagodljiva kot Bitcoinova veriga blokov. Razvijalci lahko z uporabo Ethereum blockchaina zgradijo ogromno različnih orodij in aplikacij.

Za dosego vsega tega, Ethereum uporablja »navidezni stroj«, ki je kot velikanski globalni računalnik, sestavljen iz številnih posameznih računalnikov. Podobno kot pri Bitcoinu, rudarji dobijo izplačilo v kriptovaluti BTC, udeleženci v Ethereum omrežju dobijo za nagrado kriptovaluto Ether (ETH).

Ether poganja celotno omrežje. V Ethereum blockchainu z ETH plačujemo izvajanje pametnih pogodb. Pristojbine plačane v ETH se imenujejo »gas«.

Stopnja »gasa« je odvisna od zasedenosti omrežja. Bolj kot je omrežje zasedeno, dražji je »gas fee«. Pristojbine lahko preverite na ETH Gas Station (https://ethgasstation.info/) strani. Decembra 2020, se je začela uvajati nova različica Ethereum 2.0, katere namen je povečati učinkovitost in znižati pristojbine.

The main advantage of blockchain technology is supposed to be that it’s more secure, but new technologies are generally hard for people to trust, and this paradox can’t really be avoided.

Vitalik Buterin

Je Ethereum varen?

ETH je zavarovan z Ethereum verigo blokov, kot BTC z Bitcoin verigo blokov. Računalniki v omrežju potrdijo in zaščitijo vsako transakcijo, da je ni mogoče spremeniti.

Temeljna ideja za kriptovalutami je, da so varne. Sistemi so brez dovoljenja in programska oprema je odprtokodna, kar pomeni, da je ogromno računalniških »mojstrov« in kriptografov preučilo vse vidike omrežja in njegovo varnost.

Aplikacije, ki jih poganja Ethereum blockchain, so varne samo toliko, kot so jih naredili njihovi izdelovalci. Koda lahko vsebuje napake »bug«, ki lahko povzročijo izgubo sredstev. Njihova izvorna koda je vidna vsem in tudi uporabniške baze posamezne aplikacije so bistveno manjše kot Ethereum celota.

Kaj je Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 ali ETH2 je velika nadgradnja omrežja Ethereum. Zasnovana je tako, da Ethereum omrežju omogoča rast in povečano hitrost, varnost in učinkovitost.

Od decembra 2020 obstajata Ethereum in Ethereum 2.0, vendar, se bo prvotni Ethereum, združil z Ethereum 2.0 verigo blokov. Prehod na Ethereum 2.0, naj bi trajal približno 2 leti.

Selitev priljubljenega kripto asseta je zapleteno, vendar Ethereum se mora razvijati. Razlog za nadgradnjo je dokaz o delu (Proof of Work), ki ga uporablja prva različica Ethereuma za preverjanje transakcij, povzroča ozka grla, povečuje pristojbine in porablja ogromno elektrike.

Kaj je Proof of Work?

Kako je Blockchain brez kakršnegakoli posrednika prepričan, da nihče ni istega denar zapravil dvakrat, brez centralne avtoritete, kot je PayPal ali Visa. Ethereum se je odločil za mehanizem soglasja, imenovan tudi kot Proof of Work (PoW), ki ga je uvedel Bitcoin.

It’s clear to me now that Ethereum is the new currency of the Internet. It’s way ahead of where Paypal was in its day, and it’s much more exciting to its customers than Paypal ever was.

Gil Penchina
 • Proof of Work zahteva ogromno procesorske moči, k čemur prispevajo virtualni rudarji iz vsega sveta in tekmujejo, kdo bo prvi rešil zahtevno matematično uganko.
 • Zmagovalec mora posodobiti verigo blokov z najnovejšimi transakcijami in je nagrajen z vnaprej določenim zneskom ETH.
 • Pri Ethereumu se ta postopek ponovi približno na 30 sekund, v primerjavi z Bitcoinom, kjer se to zgodi na pribljižno 10 minut. Ker se promet v omrežju povečuje, so omejitve dokazil o delu (PoW) povzročila ozka grla in pristojbine so se drastično povečale.

Kaj je staking

Ustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin se zaveda omejitev zaradi pokazil o delu (PoW), ki zmore samo 30 transakcij na sekundo, zato so za Ethereum 2.0 zasnovali drugačno rešitev, ki bo omogočala obdelavo 100.000 transakcij na sekundo.

 • Ethereum 2.0 bo namesto »PoW« uporabljal »PoS« ali mehanizem soglasja (Proof of Stake), ki je hitrejši in bolj varen. Končni rezultat PoS je podoben PoW. Udeleženec v PoS mehanizmu je izbran za preverjanje zadnjih transakcij in posodobitev verige blokov. Tudi pri PoS mehanizmu udeleženec dobi nagrado za sodelovanje v ETH.
 • Deležnike (stakeholders) imenujemo potrjevalci (validators). Namesto, da bi prispevali računalniško moč, kot rudarji pri PoW, potrjevalci prispevajo ETH v »staking pool«.
 • Prispevanje ETH v bazen »pool« se imenuje »staking«. Če se odločimo, za stake svojega ETH, dobimo nagrado, sorazmerno z velikostjo vložka. Ta vložek deluje kot obrestni varčevalni račun. Omrežje izbere zmagovalca, glede na količino ETH in čas, ki ga ima v bazenu (pool).
 • Ko zmagovalec potrdi zadnji blok transakcij, lahko drugi potrjevalci potrdijo, da je blok natančen. Ko je opravljeno določeno število teh potrdil, omrežje posodobi verigo blokov.
 • Vsi sodelujoči potrjevalci, prejmejo nagrado v kriptovaluti ETH, ki je sorazmerna glede na (stake) vsakega potrjevalca.

Pogosto zastavljena vprašanja o Ethereumu

Kaj je Ethereum?

Ethereum je tehnologija veriženja blokov s svojo lastno kriptovaluto Ether (ETH) in ima svoj programski jezik, ki se imenuje Solidity.

Kaj je Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 je nadgradnja obstoječe verige blokov Ethereum. Namen nadgradnje je povečati varnost, učinkovitost, hitrost in rayširljivost.

Kje kupiti Ethereum?

Kot drugo najbolj znano kriptovaluto, lahko nakup Ethereuma lahko opravite praktično na vseh kripto menjalnicah.

Kako deluje Ethereum?

Ethereum deluje na dentraliziranem računalniškem omrežju ali Blockchain tehnologiji in omogoča izdelavo decentraliziranih aplikacij.

Kdo je Vitalik Buterin?

Vitalik Buterin je ustanovitelj tehnologije veriženja blokov Ethereum.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.