≡ Menu

Denarnice za kriptovalute

Denarnice za kriptovalute omogočajo pošiljanje, prejemanje in hrambo kriptovalut na varnem mestu. Delimo jih na hladne denarnice (cold wallets) in vroče denarnice (hot wallets). Hladne denarnice so strojna oprema in so varnejše od vročih denarnic, ki predstavljajo programsko opremo. Kripto denarnice shranijo javne in privatne ključe, ki sta ključnega pomena za upravljanje digitalnega premoženja in za interakcijo z blockchain omrežjem. Glavna razlika med vročimi in hladnimi denarnicami, je v tem, da so vroče denarnice povezane s spletom, medtem, ko hladne denarnice niso.

Za investicije do 1000 EUR, se lahko uporablja vroča denarnica, za investicije nad 1000 EUR, pa je priporočljiva hladna denarnica, ker zagotavlja višjo stopnjo varnosti.

Hladne denarnice

Hladne denarnice veljajo za varnejšo rešitev, ker niso povezane s spletom. Med hladne kripto denarnice se uvrščajo papirne denarnice in strojne denarnice, vendar so strojne denarnice bolj priljubljene, ker so enostavnejše za uporabo in imajo podporo za stranke, v primeru težav. Hladne denarnice zagotavljajo vrhunsko varnost digitalnih sredstev, vendar niso praktične za vsakodnevno uporabo.

Strojne denarnice so v fizični obliki, ponavadi spominjajo na USB ključ in se povežejo s spletom, samo v primeru prenosa sredstev v denarnico ali iz nje.


Ledger Nano

Cena: 59 – 149 EUR

Povezava

Ledger Nano je najbolj priljubljena in vrhunska strojna denarnica za kriptovalute, ustvarjena za varnost digitalnega premoženja. Varnost zagotavljata dva vezja (ST31 CC EAL5+ in STM32), programsko pa je zavarovana s šifriranimi atesti, ki preverijo verodostojnost ob vsakem zagonu. Denarnica deluje na operacijskem sistemu BOLOS, ki še dodatno skrbi za varnost aplikacij na denarnici.

Kripto denarnica Ledger Nano shranjuje privatne ključe v denarnici sami in ne spletu. Do njih dostopate s 4 mestno PIN kodo. V primeru izgube denarnice, kriptovalute ostanejo varne. Pred prvo uporabo se določi 24 naključnih besed, ki omogočajo obnovitev računa in ponoven dostop do premoženja.

Napravo nadzorujemo z dvema gumboma, zato je enostavna za uporabo. Stanje, transakcije in aplikacije se enostavno preverjajo preko mobilne ali računalniške aplikacije Ledger Live.


BC Vault

Cena: 269.99 EUR

Povezava

Denarnica za kriptovalute BC Vault je nova generacija kripto denarnic, zasnovana za varno in enostavno uporabo kriptovalut. Razvila jo je slovenska ekipa in se ponaša z uporabniku prijaznim dizajnom. Odlikuje jo izjemna raven varnosti, dostop do kriptovalut in privatni ključi se šifrirajo in shranjujejo v izjemno vzdržljivem feroelektričnem RAM pomnilniku (FRAM), kar jo razlikuje od večine kripto denarnic.

Denarnica je imuna na računalniške viruse in hekerske napade. Omogoča dvostopenjsko preverjanje pri prijavi v Google, Facebook, Dropbox, GitHub ter šifrirano varnostno kopiranje privatnih ključev, na SD kartico.

Denarnico nadzorujemo z računalniško aplikacijo, mobilna aplikacija pa ne obstaja. Za uporabo denarnice BC Vault morate vnesti GLOBAL password (geslo) in PIN, ki si ju tudi skrbno shranite, saj brez tega ne morate dostopati do kriptovalut in privatnih ključev.


Vroče denarnice

Vroče denarnice so najpogosteje uporabljene kripto denarnice, ker so brezplačne, enostavne za namestitev in uporabo. Medtem, ko so enostavne za uporabo, je varnost njihova velika pomanjkljivost. Namenjene so hrambi manjših vsot kriptovalut in vsakodnevnim uporabnikom. Ker so povezane s spletom, jih lahko enostavno uporabljamo z nekaj kliki na telefonu ali računalniku.

Shranjevanje večjih količin kriptovalut v vroči denarnici ni priporočljivo, saj so te denarnice povezane s spletom in tako izpostavljene potencialnim varnostim grožnjam, zato se dolgoročne investicije prenesejo v hladne denarnice.


MetaMask

Povezava

Metamask je mobilna denarnica ali denarnica v spletnem brskalniku osebnega računalnika, ki nudi izjemen uporabniški vmesnik ter predstavlja enostaven in varen most med premoženjem in številnimi decentraliziranimi aplikacijami.


Coinbase Wallet

Povezava

Coinbase Wallet je uradna mobilna denarnica za kriptovalute in WEB 3 brskalnik, ki omogoča interakcijo s decentraliziranimi financami (DeFi) in decentraliziranimi aplikacijami (dApps). Kriptovalute iz menjalnice lahko prenesete z enim klikom, možen, pa je tudi nakup kriptovalut, neposredno iz denarnice.


Trust Wallet

Povezava

Trust Wallet je uradna mobilna kripto denarnica, največje menjalnice za kriptovalute Binance. Denarnica omogoča, da se povežete z decentraliziranimi aplikacijami (dApps) in decentraliziranimi financami (DeFi), ter zaslužite obresti na kriptovalute.


Izbira denarnice za kriptovalute

Izbira denarnice za kriptovalute je popolnoma prepuščena vam in vašim potrebam kot uporabnika Blockchaina. Če imate namen investirati dolgoročno, je najbolje, da kupite kriptovalute in jih prenesete v hladno hrambo ali strojno denarnico. V primeru, da ste vsakodnevni uporabnik kriptovalut, pa del kriptovalut držite v vroči hrambi ali mobilni denarnici. Pri izbiri denarnice se prepričajte, da gre za denarnico brez skrbništva, kjer imate samo vi privatne ključe in tako popoln nadzor nad svojimi kriptovalutami.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 

Investiranje ima velike potencialne nagrade, vendar tudi veliko potencialno tveganje. Zavedati se morate tveganj in jih biti pripravljeni sprejeti. Ne trgujte z denarjem, katerega si ne morete privoščiti, da bi ga izgubili. Vsebina in informacije na spletni strani Kriptoban.si, so zgolj v izobraževalne namene in niso nagovarjanje ali ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut in kripto žetonov. Kriptoban.si ni storitev investicijskega svetovanja in ne daje nobenih priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.

 

Pretekla uspešnost katerega koli investicijskega sistema ni nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Čeprav se odločite, da boste ukrepali na podlagi posredovanih informacij, vam Kriptoban.si v nobenem trenutku ne bo dal posebnih priporočil za katero koli določeno osebo in v nobenem trenutku bralec, ne sme upravičeno sklepati, da je takšen nasvet namenjen bralcu in Kriptoban.si na noben način ne bo prevzel odgovornosti za kakršne koli izgube, ki so posledica vaše odločitve. Informacije, ki jih posreduje Kriptoban.si, so izražene v dobri veri, vendar niso zagotovljene.

 

Zavedajte se, da investiranje zahteva znanje in potrpežljivost. Investiranje v kriptovalute ali kripto žetone je zelo špekulativno in trg je večinoma nereguliran – zato bi moral biti vsak, ki razmišlja o tem, pripravljen izgubiti celotno naložbo. Premislite ali razumete, kako delujejo kriptovalute in ali si lahko privoščite veliko tveganje izgube denarja.