≡ Menu

Kaj so nezamenljivi žetoni – NFT?

Kaj so nezamenjlivi žetoni NFT

Nezamenljivi žetoni, po angleško Non Fungible Tokens ali krajše NFT, so kriptografsko premoženje na verigi blokov z unikatnimi identifikacijskimi kodami in meta podatki, ter se razlikujejo eden od drugega. Vsak nezamenljiv žeton je edinstven, zato niso enakovredni med sabo. Tu se razlikujejo nezamenljivi žetoni od ostalih kriptovalut, ki so med sabo enakovredne.


Ključne informacije o NFT nezamenljivih žetonih

  • Nezamenljivi žetoni so unikatni kriptografski žetoni na verigi blokov in ne morajo biti ponarejeni.
  • Nezamenljivi žetoni lahko predstavljajo predmete iz resničnega sveta kot so umetnine in nepremičnine.
  • Tokeniziranje predmetov iz resničnega sveta, omogoča učinkovitejši nakup in prodajo ter manj goljufij.
  • Nezamenljive žetone lahko uporabljamo tudi za identiteto ljudi, lastniških pravic,…

NFT žetoni so edinstveni, imajo različno konstrukcijo, zato jih uporabimo v različne namene. Z njimi lahko digitalno predstavimo fizična sredstva, kot so umetnine in nepremičnine. Ker nezamenljivi žetoni delujejo na verigi blokov, ne potrbujejo posrednika pri trgovanju.

Trenutno je NFT trg osredotočen na digitalna umetniška dela, glasbo, video posnetke, predmete v igrah, športne kartice,… Trenutno se najbolje prodajajo kartice NBA Top Shot, kjer so digitalizirani nepozabni trenutki iz NBA lige. Nekateri NBA nezamenljivi žetoni so se prodali za več milionov dolarjev. Različica prvega NFT twitta se je prodala za 2.5 milijona dolarjev.

Razumevanje nezamenljivih žetonov NFT

Fizični denar in kriptovalute so zamenljive, zato jih lahko zamenjamo eno za drugo. Na primer: en Bitcoin bo vedno imel vrednost enega Bitcoina. Zaradi te lastnosti, so kriptovalute varen medij transakcij. Zamenljivi žetoni imajo vedno enako vrednost, tudi 1 Eter bo vednoenak enemu Etru. Zaradi te lastnosti so kriptovalute varen medij transakcij v digitalnem gospodarstvu.

Nezamenljivi NFT žetoni so spremenili kriptovalutno paradigmo. Vsak NFT žeton je edinstven in nezamenljiv, kar pomeni, da ne moremo NFT žetona zamenjati z drugim NFT žetonom, ker niso enaki. Vsak žeton vsebuje edinstveno in neprenosljivo identiteto. Podoben primer so digitalni potni listi. NFT žetoni so tudi razširljivi, kar pomeni, da lahko kombiniramo en NFT žeton z drugim in tako vzredimo tretji edinstven NFT žeton.

Kot ostale kriptovalute, tudi NFT žetoni vsebujejo podatke o lastništvu za prenos in identifikacijo med imetniki teh žetonov. Lastniki NFT žetonov, mu lahko dodajo meta podatke, ki se nanašajo na vsebino žetona. Naprimer: umetnik podpiše svoje digitalno umetniško delo z lastnim podpisom v meta podatkih.

Zakaj so nezamenljivi žetoni pomembni?

Nezamenljivi žetoni so evolucija razmeroma preprostega koncepta kriptovalut. Sodobni finančni sistemi so sestavljeni iz sofisticiranih sistemov trgovanja in posojil za različne vrste sredstev, od nepremičnin, posojilnih pogodb do umetnin.

Pretvorba fizičnega sredstva v digitalnega, poenostavi procese in odstrani posrednike. NFT, ki predstavljajo digitalno ali fizično umetniško delo v blockchainu, odpravljajo potrebo po agentih in umetnikom omogočajo neposredno povezavo s svojim občinstvom. Prav tako lahko izboljšajo poslovne procese. Na primer, NFT za steklenico vina bo različnim akterjem v dobavni verigi olajšal interakcijo z njo in pomagal spremljati njeno poreklo, proizvodnjo in prodajo skozi celoten proces.

Nezamenljivi žetoni so uporabni tudi za upravljanje identitete. Primer so fizični potni listi, ki jih je treba predložiti na vsaki vstopni in izstopni točki. S pretvorbo potnih listov v NFT, od katerih ima vsak svoje edinstvene identifikacijske značilnosti, je mogoče postopke poenostaviti.

NFT lahko tudi demokratizira vlaganje, z razdrobljenjem fizičnih sredstev, kot so nepremičnine. Digitalno nepremičninsko premoženje je veliko lažje razdeliti med več lastnikov kot fizičnega. Razširijo se lahko tudi druga sredstva, kot so umetniška dela. Tako ni nujno, da ima slika vedno enega lastnika. Njegov digitalni ekvivalent ima lahko več lastnikov, od katerih je vsak odgovoren za del slike. Takšni dogovori bi lahko povečali njegovo vrednost in prihodke.

Najbolj vznemirljiva možnost za NFT je ustvarjanje novih trgov in oblik naložb. Nepremičnina razdeljena na več delov, od katerih vsaka vsebuje različne značilnosti in vrste nepremičnin. Eden od oddelkov je lahko ob plaži, drugi v zabaviščnem kompleksu, tretji pa je stanovanjski predel. Glede na svoje značilnosti je vsak kos zemlje edinstven, različno ceno in predstavljen z NFT. Trgovanje z nepremičninami in zapleteno birokratsko zadevo, je mogoče poenostaviti, z vključitvijo ustreznih metapodatkov v vsak edinstven NFT žeton.

Decentraland je platforma za navidezno resničnost na Ethereum verigi blokov, ki je tak koncept že implementirala.

Ker NFT postajajo vse bolj izpopolnjeni in se integrirajo v finančno infrastrukturo, bo morda mogoče uvesti isti koncept tokeniziranih kosov zemlje (različne po vrednosti in lokaciji) v fizičnem svetu.


Pogosto zastavljena vprašanja o nezamenljivih žetonih

Kaj nezamenljivi žetoni?

Nezamenljivi žetoni so digitalno sredstvo, ki predstavljajo predmete iz realnega sveta kot so, glasba, umetnost, predmeti v igri,… Kodirani so z isto programsko tehnologijo, kot ostale kriptovalute.

Za kaj se uporabljajo nezamenljivi žetoni?

Nezamenljivi žetoni omogočajo umetnikom in ustvarjalcem raznih vsebin, da prodajo svoje kreacije brez posrednikov.

Kako delujejo nezamenljivi žetoni?

Nezamenljivi žetoni delujejo na tehnologiji veriženja blokov, kot večina ostalih kriptovalut.

Kako se razlikujejo od ostalih žetonov?

Nezamenljivi se od zamenljivih žetonov razlikujejo v tem, da jih ne morem kar tako zamenjati med sabo, ker nimajo vsi iste vrednosti kot zamenljivi žetoni.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.