≡ Menu

Kaj so pametne pogodbe – Smart Contracts

Kaj so pametne pogodbe in kako delujejo

Pametna pogodba je samoizvajajoča se pogodba, pri čemer so pogoji sporazuma med kupcem in prodajalcem neposredno zapisani v vrstice kode. Koda in dogovori, ki jih vsebuje, obstajajo v distribuiranem decentraliziranem blockchain omrežju. Koda nadzoruje izvajanje, transakcije pa so sledljive in nepovratne.

Pametne pogodbe omogočajo izvajanje zaupanja vrednih transakcij in dogovorov med različnimi, anonimnimi strankami brez potrebe po osrednjem organu, pravnem sistemu ali zunanjem izvršilnem mehanizmu.

Ključne informacije o pametnih pogodbah

  • Pametna pogodba je samoizvajajoča se pogodba med dvema osebama, pri čemer so pogoji sporazuma med kupcem in prodajalcem neposredno zapisani v vrstice kode.
  • Transakcije, ki se zgodijo v pametni pogodbi, obdela veriga blokov, kar pomeni, da jih je mogoče samodejno poslati brez tretje osebe. To pomeni, da se ni na koga zanesti!
  • Transakcije se zgodijo le, če so izpolnjeni pogoji iz sporazuma – ni tretje osebe, zato ni težav z zaupanjem.
  • Pametne pogodbe omogočajo transakcije sledljive, pregledne in nepovratne.

Ideja pametne pogodbe

Leta 1994 je Nick Szabo (kriptograf) prišel na idejo, da bi lahko pogodbe zapisoval v obliki računalniške kode. Ta pogodba bi se samodejno aktivirala, ko so izpolnjeni določeni pogoji. Ta ideja bi lahko odpravila potrebo po zaupanja vrednih tujih podjetjih (kot so banke).

Zakaj pa? Odgovor je preprost – ker pri transakciji ne potrebujete več zaupanja vredne tretje osebe. Namesto tega se pogodbe ali transakcije samodejno izvajajo v zaupanja vrednem omrežju, ki je v celoti pod nadzorom računalnikov.

A smart contract is a mechanism involving digital assets and two or more parties, where some or all of the parties put assets in, and assets are automatically redistributed among those parties according to a formula based on certain data that is not known at the time the contract is initiated.

Vitalik Buterin

Leta 2009 je Bitcoin predstavil prvo uporabo tehnologije veriženja blokov. Leta 2015 je Ethereum ustanovil inteligenten mladenič po imenu Vitalik Buterin in uvedel prve delujoče pametne pogodbe.

Kako delujejo pametne pogodbe

Pametne pogodbe delujejo tako, da sledijo ukazom “if/when…then…”, ki so zapisani v kodi verige blokov. Izvršijo se samodejno, ko so izpolnjeni v naprej določeni pogoji. Znotraj pametne pogodbe je lahko toliko pogojev, kot je potrebno, da bo pogodba zadovoljivo izvršena. Udeleženci se morajo med sabo dogovoriti, kako bo s transakcijami in podatki predstavljenimi v njej, pručiti vse možne izjeme in opredeliti okvir za reševanje problemov. Ko je vse definirano, lahko razvijalec sestavi pametno pogodbo. Vse več je tudi blockchain podjetij, ki nudijo spletne vmesnike, predloge in druga orodja za strukturiranje pametnih pogodb.

Prednosti pametnih pogodb

Hitrost, učinkovitost in natančnost
Ker so pametne pogodbe digitalne in avtomatizirane, se pogodba izvrši takoj, ko je pogoj izpolnjen, brez poseganja tretje osebe.

Zaupanje in preglednost
Ker se pogodba deli med udeleženci v omrežju, ker so podatki šifrirani in ker ni vključena tretja oseba je varnost na visoki ravni.

Varnost
Zapisi v verigi blokov so šifrirani in jih je skoraj nemogoče spreminjati. Ker je vsak blok povezan s prejšnjim in naslednjim blokom, bi za en blok bilo potrebno spremeniti celotno verigo blokov.

Prihranki
Pri pametni pogodbi ne potrebujemo posrednika, kar pomeni da prihranimo pri času in transakciji.


Pogosto zastavljena vprašanja o pametnih pogodbah

Kaj so pametne pogodbe?

Pametna pogodba je transakcijski protokol, ki samodejno izvaja, nadzoruje ali dokumentira pravne dogodke in dejanja, v skladu s pogoji pogodbe.

Kako delujejo pametne pogodbe?

Pametne pogodbe delujejo na tehnologiji veriženja blokov, zato so hranjene v javni knjigi in jih ni možno spreminjati.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 

Investiranje ima velike potencialne nagrade, vendar tudi veliko potencialno tveganje. Zavedati se morate tveganj in jih biti pripravljeni sprejeti. Ne trgujte z denarjem, katerega si ne morete privoščiti, da bi ga izgubili. Vsebina in informacije na spletni strani Kriptoban.si, so zgolj v izobraževalne namene in niso nagovarjanje ali ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut in kripto žetonov. Kriptoban.si ni storitev investicijskega svetovanja in ne daje nobenih priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.

 

Pretekla uspešnost katerega koli investicijskega sistema ni nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Čeprav se odločite, da boste ukrepali na podlagi posredovanih informacij, vam Kriptoban.si v nobenem trenutku ne bo dal posebnih priporočil za katero koli določeno osebo in v nobenem trenutku bralec, ne sme upravičeno sklepati, da je takšen nasvet namenjen bralcu in Kriptoban.si na noben način ne bo prevzel odgovornosti za kakršne koli izgube, ki so posledica vaše odločitve. Informacije, ki jih posreduje Kriptoban.si, so izražene v dobri veri, vendar niso zagotovljene.

 

Zavedajte se, da investiranje zahteva znanje in potrpežljivost. Investiranje v kriptovalute ali kripto žetone je zelo špekulativno in trg je večinoma nereguliran – zato bi moral biti vsak, ki razmišlja o tem, pripravljen izgubiti celotno naložbo. Premislite ali razumete, kako delujejo kriptovalute in ali si lahko privoščite veliko tveganje izgube denarja.