≡ Menu

Kaj so altcoini?

Kaj so alternativni kovanci in kakšne vrste altcoinov poznamo

Alternativni kovanci ali altcoini, so vsi kovanci razen Bitcoina. Imajo določene skupne karakteristike, vendar se razlikujejo po soglasnem mehanizmu, ki potrjuje transakcije. Mnoge kriptovalute omogočajo dodatne možnosti, kot so pametne pogodbe. Oktobra 2021 je obstajalo preko 13.000 alternativnih kovancev, glede na podatke iz CoinMarketCap strani in so predstavljali 55% celotnega tržnega kapitala. Ker alternativni kovanci izhajajo iz Bitcoina, mu ponavadi sledijo glede gibanja cene.


Ključne informacije o alternativnih kovancih

  • Izraz alternativni kovanec se nanaša na vse kriptovalute razen Bitcoina.
  • Oktobra 2021 je bilo na trgu več kot 13.000 alternativnih kovancev, ki so predstavljali 55% celotne tržne kapitalizacije.
  • Alternativni kovanci se delijo na rudarske kovance, stabilne kovance, uporabne žetone, varnostne žetone in meme žetone.
  • Trije največji alternativni kovanci so Ethereum, Binance Coin in Cardano.

Razumevanje alternativnih kovancev

Beseda “altcoin” alternativni kovanec izhaja iz besede “alternative” alternativni in “coin” kovanec in vključuje vse kovance razen Bitcoina. Osnovna ideja pri bitcoinu in alternativnih kovancih je podobna. Delijo si kodo, delujejo po sistemu vsak z vsakim “Peer-to-Peer” (P2P), delujejo kot ogromen računalnik, za potrjevanje in shranjevanje transakcij in velike količine podatkov.

Obstajajo tudi razlike med alternativnimi kovanci in bitcoinom. Bitcoin je prva kriptovaluta, vendar je s svojo filozofijo in zasnovo postavil merila za alternativne kovance, vendar ima tudi pomanjkljivosti. Mehanizem soglasja dokaz o delu “Proof-of-Work” (PoW) je energetsko potraten in tudi izgradnja decentraliziranih aplikacij je omejena. Dokaz o delu je osnova za številne druge alternativne kovance, ker omogoča varno decentralizirano omrežje.

Altcoini poskušajo odpravit znane omejitve Bitcoina, zato vedno več altcoinov uporablja metodo soglasja dokaz o vložku “Proof-of-Stake” (PoS), ki zmanjša porabo električne energije in čas, ki je potreben za ustvarjanje novih blokov in potrditev transakcij. Drugi primer je Ethereum, ki je druga največja kriptovaluta in največji alternativni kovanec, glede na tržno kapitalizacijo. Ethereum uporablja plin “gas” kot plačilo za transakcije in pametne pogodbe.

Zaradi velikega nihanja cen kriptovalut, med alternativnimi kovanci, obstajajo tudi stabilni kovanci “stable coini”, ki so vezani določeno fiat valuto, npr. ameriški dolar in je ta kovanec vedno vreden 1 USD, zato so stabilni kovanci primerni za dnevno uporabo. Primer stabilnega kovanca sta Tether (USDT) in USD Coin (USDC).

Vrste alternativnih kovancev

Glede na funkcionalnosti in mehanizme soglasja, delimo alternativne kovance v več kategorij.

Rudarski kovanci – Mining based coins

Kot že samo ime pove, ti alternativni kovanci temeljijo na rudarjenju. Večina alternativnih kovancev uporablja metodo dokaz o delu (Proof-of-Work) za reševanje težkih matematičnih zank in nastajanje novih kovancev. Primeri kovancev, ki se rudarijo so: Dogecoin, Litecoin, Monero, Dash, Zcash,…

Stabilni kovanci – Stable coins

Uporabo kriptovalut v vsakodnevne namene, je že na začetku zaznamovala visoka volatilnost. Da bi zmanjšali volatilnost, so nastali stabilni kovanci, ki so vezani na fiat valute, plemenite kovine ali druge kriptovalute. Primeri stabilnih kovancev so USD Coin (USDC), Tether (USDT), MakerDAO (DAI), TrueUSD (TUSD),…

Varnostni žetoni – Security tokens

Varnostni žetoni so podobni vrednostnim papirjem, le da imajo digitalno poreklo. Podobni so tradicionalnim delnicam in pogosto obljubljajo izplačilo dividend. Takšni kovanci so pogosto zanimivi za vlagatelje. Takšni kovanci se ponavadi ponudijo preko ponudbe varnostnih žetonov (STO), kar je podobno javni prodaji žetonov (ICO).

Meme kovanci – Meme tokens

Kot že samo ime pove, so meme kovanci ustvarjeni za šalo. Priljubljeni postanejo na hitro, pogosto jih slavna imena naredijo popularne, za kratek čas. Elon Musk, direktor podjetij Tesla Motors in SpaceX, je tudi kripto privrženec in pogosto objavlja twite o meme kovancih Dogecoin (DOGE) in SHIBA INU (SHIB). Po Elon Musku je nastal tudi meme kovanec Dogelon Mars (ELON).

Uporabni žetoni – Utility tokens

Uporabni žetoni se uporabljajo za zagotavljanje storitev znotraj omrežja. Uporabljajo se za nakup storitev, plačilo omrežnine in članarine ali unovčevanje nagrad. Za razliko od varnostnih žetonov, uporabni žetoni ne izplačujejo dividend ali si delijo lastništvo.


Pogosto zastavljena vprašanja o alternativnih kovancih

Kaj so alternativni kovanci?

Alternativni kovanci so vse kriptovalute razen Bitcoina. Vse kriptovalute so alternativa Bitcoinu in poskušajo zapolnit njegove pomanjkljivosti in razširit svoje zmogljivosti.

Kako delimo alternativne kovance?

Alternativne kovance delimo glede na funkcionalnost in mehanizem soglasja. Poznamo varnostne žetone, uporabne žetone, stabilne kovance in rudarske kovance.

Katerih 5 alternativnih kovancev je največjih?

5 največjih altcoinov glede na tržno kapitalizacijo iz strani CoinMarketCap so Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Cardano (ADA), Tether (USDT) in Solana (SOL).

So alternativni kovanci dobra investicija?

Večji alternativni kovanci, kot so Ethereum, so bolj zanesljiva izbira. Zavedati se je potrebno, da bo v prihodnosti veliko alternativnih kovancev propadlo, zato previdno pri investiciji v kriptovalute.

Opozorilo o tveganju pri investiranju v kriptovalute!

 
Investiranje v kriptovalute ima velike potencialne nagrade, vendar tudi visoko tveganje. Preden investirate, se morate zavedati tveganj in biti pripravljeni jih sprejeti. Ne investirajte denarja, ki ga ne morete izgubiti. Informacije na spletni strani Kriptoban.si so namenjene izključno izobraževalnim namenom in niso ponudba za nakup ali prodajo kriptovalut.
Kriptoban.si ne nudi svetovanja pri investiranju in ne daje priporočil za nakup ali prodajo kriptovalut.
Pretekli uspehi niso nujno pokazatelj prihodnjih rezultatov. Investiranje zahteva znanje in potrpežljivost.